De bakles was voor ons een hele nieuwe uitdaging. Vooral omdat er een deelnemer graag glutenvrij wil koken en bakken.
Het werd een hele gezellige, leerzame les voor ons waarbij niet alles 100% goed gelukt was maar de deelnemers waren enthousiast en vonden het voor herhaling vatbaar.
Hier het recept van de havermoutkoekjes omdat het zon succes was en ze meteen thuis werden nagemaakt:
Koekjes van havermout en amandelmeel à la Jan Hagel. (glutenvrij met glutenvrije havermout)
Ingrediënten voor 1 bakplaat
150 gram boter of margarine
100 gram havermout
75 gram amandelmeel
75 gram gele of bruine basterdsuiker
Mespunt zout
(Evt. 2 volle theelepels kaneel of anijszaadjes)
1 ei
1 eetlepel water
50 gram greinsuiker of fijne witte kandijsuiker
50 gram geschaafde amandelen
Bereiding
Je kunt de havermout in een blender of keukenmachine wat fijner malen.
Doe het havermeel in een kom. Snijd met twee messen de boter in blokjes en voeg de basterdsuiker, amandelmeel, een mespunt zout en eventueel de kaneel of anijszaadjes toe.
Kneed er snel een samenhangend deeg van. (mag ook in de keukenmachine tot je kruimels hebt en kneed er dan een bal van.)
Leg een bakpapier op het aanrecht, bestrooi het met een beetje amandelmeel en rol de lap uit tot ongeveer de maat van de bakplaat. Dit gaat ook goed met een tweede bakpapier op het deeg en dan uitrollen.
Leg met het bakpapier op de plaat en duw met vochtige handen of op het bakpapier, het deeg tot aan de randen. Het bovenste vel verwijderen.
Verwarm de oven voor op 160°C
Klop het ei los met 1 eetlepel water en kwast het helemaal over het deeg.
Strooi er gelijkmatig de suiker en de amandelschaafsel over en druk zacht aan. Bak de koek ongeveer 30 minuten en snijd meteen in repen van 4×7 cm. Laat verder afkoelen.
Email : kookookweert@gmail.com | Telefoon : 0495 524 909 of 0612088548